Övriga Artiklar

Torka eget godis!

2014-07-31 01:00 #0 av: kigon

Det här är en artikel för er som vill ge era katter, hundar, illrar, råttor, möss, osv nyttigt torkat godis! Godis behöver inte alltid vara onyttigt, och här skriver jag enkelt hur man gör.

Rå lever

Idag är de mesta kommersiella godiset på marknaden proppat med kolhydrater och övriga ämnen, vilket många inte vill att deras djur ska ha i sig. Men de godiset som är utan tillsatta ämnen, medel och spannmål brukar kosta väldigt mycket, och därför är att torka eget ett ekonomiskt och nyttigt val! Man har även valet att själv välja köttet.

Rå lever i bitar

Att torka kött och inälvor är enkelt! Du behöver inte mycket för att göra det, och det tar bara lite utav din egen tid även om det tar lång tid att torka. Köttet ska torka på väldigt låg värme för att inte tillaga råvaran. Om man tillagar kött eller inälvor  så förlorar de viktiga och nyttiga ämnen helt i onödan, så bäst är att torka så pass att råvaran inte tillagas, vilket är hur jag kommer förklara.

Torkad lever

- Ta råvara (kött, hjärta, vom, njure, lever, fisk, etc) och skär i relativt små bitar.

- Baka bitarna i varmluftsugn på högst 50ºc, låt de ligga i 12-24h. Om vanlig ugn sätt en slev eller liknande för att låta fukten komma ur ugnen.

- Klart!

Hur länge godiset behöver vara inne i ugnen varierar på vilken råvara man valt och hur tjock man skar, så innan man fått till det rätt så är det bra om man går och kollar till de då och då. Bitarna blir sällan så pass hårda som kex, men kan bli det om man gör dem väldigt små. Desto större bitar desto längre tid behöver de torka, tänk på att bitarna krymper när de torkas! Det är bäst att använda bitar som har så lite fett som möjligt, just för att fett inte kan torkas och därför håller bitarna längre om de innehåller mindre fett. 

Förbrukning: Sätt ditt nya torkade godis i ett luftsluten förpackning/burk, om de fortfarande känns aningen fuktiga så torka av med vanligt hushållspapper. I luftsluten burk så bör du förbruka det inom högst en månad, men om du sätter den i kylskåpet kan den hålla i högst 6 månader. Skriv tillverkningsdatum på förpackningen så du inte råkar ge för gammalt godis. Det kan även frysas utan problem!

Fotograf och källa.

/ Kigon, medarbetare på djurpyssel ifokus.

Anmäl
2014-07-31 16:30 #1 av: Saffran0Spice

Superbra!
Kommer läsas om och om igen här hemma tror jag allt XD

Anmäl
2014-07-31 21:15 #2 av: Cahira

Toppen!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-08-02 13:23 #3 av: [JeanetteK]

Jättebra tips! 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-08-07 15:25 #4 av: Alwyn

Ska prova :)

Anmäl
2015-11-18 19:56 #5 av: Lizelda

Kan man torka dem i en sån där snitsig "torkburk"?

"Be proud of your scars, they're proof of a fight you never lost."

HundarBortskänkes, Ridsport, AkvariefiskFurry Paws

Bloggar om min assistanshund på Tassa Bredvid

Anmäl
2015-11-22 05:45 #6 av: Cahira

Vad är en torkburk?

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-11-22 17:09 #7 av: Lizelda

Svamptork hette det visst! Finns bilder på google :)

"Be proud of your scars, they're proof of a fight you never lost."

HundarBortskänkes, Ridsport, AkvariefiskFurry Paws

Bloggar om min assistanshund på Tassa Bredvid

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.